...Καλό καλοκαίρι!...Νέο Φάληρο...Καλές διακοπές 2023...

Συμβουλές για ασφαλή περιήγηση στο internet


Συμβουλές για ασφαλή περιήγηση στο internet
Τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο έχει εισβάλλει στις ζωές όλων μας. Μικροί και μεγάλοι «σερφάρουν» στις διάφορες ιστοσελίδες αναζητώντας καθημερινά πληροφορίες. Ως γνωστόν, όμως, το ίντερνετ μπορεί...
να κρύβει κινδύνους, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μικρά παιδιά.
Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, οι γονείς θα πρέπει να έχουν υπόψη τους κάποιες απλές συμβουλές, ώστε να επιτύχουν το ασφαλές «σερφάρισμα» των παιδιών τους:
-Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν για την εκπαίδευση και την ασφάλεια στο διαδίκτυο των παιδιών τους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό απαιτείται για την προστασία τους από ακατάλληλο περιεχόμενο και από ακατάλληλες ή επικίνδυνες επαφές.
-Οι γονείς πρέπει να αφιερώνουν χρόνο με τα παιδιά για να εξερευνούν μαζί ιστοσελίδες και να συμμετέχουν στις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο. Έτσι, μπορούν να παρακολουθούν τι κάνουν και ταυτόχρονα να τα διδάσκουν και να τα καθοδηγούν. Ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα, μπορούν να τα αφήνουν περισσότερο χρόνο μόνα τους.
-Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι πολλά απ' όσα βλέπουν στο διαδίκτυο μπορεί να μην είναι αληθινά. Να ξέρουν ότι όταν συνομιλούν με κάποιον στο διαδίκτυο, δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιος είναι και ότι τα ονόματα που χρησιμοποιούνται είναι συχνά ψευδώνυμα.
-Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να μη δέχονται σε καμία περίπτωση να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν μέσω του διαδικτύου και να μη στέλνουν δικές τους φωτογραφίες ή της οικογένειάς τους. Να είναι προσεκτικά έτσι ώστε να μη δίνουν σε καμία περίπτωση διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνων, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, αριθμούς πιστωτικής κάρτας ή κωδικούς σε οποιονδήποτε στο διαδίκτυο. Μόνο η ωριμότητα που θα αποκτήσουν σταδιακά μεγαλώνοντας και η εκπαίδευση που θα τους παρέχουμε θα τους επιτρέπει να κινούνται πιο ελεύθερα στο διαδίκτυο.
-Για την ασφάλεια των παιδιών, οι γονείς πρέπει να χρησιμοποιούν υπηρεσίες ή προγράμματα που δίνουν γονικό έλεγχο σε ό,τι αυτά επισκέπτονται και να αποκόπτονται ακατάλληλες ιστοσελίδες. Να δίνουμε στα παιδιά διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόνο όταν είναι ώριμα για να το χειρίζονται και είναι καλό να παρακολουθούμε συχνά τη δραστηριότητά τους. Να γνωρίζουν το τι είναι ασφαλές να «κατεβάζουν» από το διαδίκτυο και να μπαίνουν περιορισμοί στο τι και πόσα μπορούν να «κατεβάζουν».
-Χρειάζεται να μπαίνει όριο στο χρόνο που ένα παιδί επιτρέπεται να παραμένει στο διαδίκτυο. Οι γονείς είναι καλό να θυμούνται ότι οι εμπειρίες των παιδιών στο διαδίκτυο δεν τα προετοιμάζουν για τις πραγματικές διαπροσωπικές σχέσεις.
-Ο υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο και χρησιμοποιούν τα παιδιά είναι προτιμότερο να βρίσκεται σε ανοικτό κοινό χώρο και όχι στο υπνοδωμάτιο των παιδιών για να μπορούν πιο εύκολα οι γονείς να επιβλέπουν τις δραστηριότητες του παιδιού τους.
-Τα παιδιά καλό θα είναι να συμπεριφέρονται στο διαδίκτυο με την ίδια ευγένεια και τους ίδιους καλούς τρόπους, όπως κάνουν και στην κανονική ζωή. Εάν κάποιος δεν τους συμπεριφέρεται σωστά ή εάν δέχονται οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης ή απειλές, θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τους γονείς τους, άλλα μέλη της οικογένειας ή δασκάλους τους.
-Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες στο διαδίκτυο που τους διδάσκουμε, όταν χρησιμοποιούν οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο εκτός από το σπίτι τους, δηλαδή στο σχολείο, σε βιβλιοθήκες, σε σπίτια φίλων ή άλλους χώρους.
-Οι γονείς να μην ξεχνούν ότι οι εξελίξεις στον τομέα του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας είναι συνεχείς, δυναμικές και γρήγορες. Γι’ αυτό χρειάζεται και οι ίδιοι να ενημερώνονται και να παρακολουθούν τις εξελίξεις, ώστε να μπορούν να κατανοούν τι συμβαίνει και να βοηθούν τα παιδιά τους. Εάν οι ίδιοι νιώθουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, καλό θα ήταν να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον με γνώση του αντικειμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γιορτάζουν σήμερα και αύριο

Χρήσιμα-Απαραίτητα. Βρείτε τα πάντα.

...φίλες και φίλοι,

Στείλτε στα falirikanea τα άρθρα σας , τις ανακοινώσεις σας και ό,τι άλλο νομίζετε πως αξίζει να το μάθουν και οι άλλοι.
email :
falirikanea@gmail.com